Výživa je základ zdraví a dobré výkonnosti. Inspirovala jsem se tvorbou obsahu pro veterinarni-lekari.cz, pro který jsem překládala odborný článek Inappropriate nutrition: occurrence, welfare consequences and advices for owners, Andy Durham BSc, BVSc., CertEP, DEIM, DipECEIM, MRCVS.
V tomto článku bych chtěla sdílet několik základních informací.
Jak je trávení koní evolučně vyvinuto?
Kůň má velmi komplikovaně vyvinuto tlusté střevo, tvoří necelou polovinu (45%) trávící soustavy. Slepé střevo má objem 26-38 litrů a podílí se na celé trávicí soustavě z 15% ! Tyto úseky trávicí soustavy jsou velmi náchylné ke změnám ve složení potravy, k nadměrné tvorbě plynu, ke vzniku bolestivých křečí a ke změnám polohy. Projevem je kolika různé intenzity a závažnosti.
Proč tomu tak je?
Je tomu tak proto, že právě díky těmto úsekům trávící soustavy kůň dokázal přežít ve stepích na pastvinách s vysokým podílem vlákniny. Ve slepém a tlustém střevě dochází ke zpracovávání vlákniny procesem bakteriální fermentace. Výsledkem je tvorba energie v podobě těkavých volných mastných kyselin! Vedlejším produktem je tvorba plynu.
Co to znamená pro nás majitele a chovatele?
Kůň potřebuje vlákninu především v podobě sena, píce. Je to velmi důležitá složka potravy. Je to základní surovina pro zdravou bakteriální mikroflóru, pro fermentaci. Je to zdroj energie!
Pro člověka je vláknina nestravitelná součást potravy, ze které se energie netvoří. Nemáme na to přizpůsobenou trávící soustavu. Neumíme fermentovat vlákninu a vytvářet z ní energii. Její význam spočívá především v podpoření střevní peristaltiky. Nadměrný přísun vlákniny pro člověka může být nepříznivý.
Koně, býložravci a přežvýkavci umí z vlákniny vytvářet energii! Jejich trávení funguje odlišně od člověka a masožravců!
Stručné shrnutí častých omylů a základních doporučení
- Sacharidy, nebo-li cukry, tvoří z přijímané potravy ze všech živin největší
podíl. Zároveň to jsou právě sacharidy, které mají úzkou souvislost se
zdravotními komplikacemi. - Strukturální sacharidy, čili vláknina, je nestravitelná, ale činností
střevního mikrobiomu může být pomalu fermentována na těkavé mastné kyseliny.
Těkavé mastné kyseliny jsou významným energetickým zdrojem pro tělo. - V kvalitních energetických směsích je hlavním
zdrojem energie vláknina, nikoliv nestrukturální sacharidy. Toto potvrzuje teorii, že
škroby a jednoduché sacharidy nemusí, a neměly by být, hlavním zdrojem vysoce
energetických krmných směsí pro koně. - Riziko rozvoje koliky stoupá s množstvím zkrmovaného koncentrovaného krmiva v jedné krmné dávce.
- Mikrobiální osídlení slepého a tlustého střeva citlivě reaguje na změny krmení a vyžaduje čas a postupný přechod.
- Velkým rozdílem oproti původním stepím je vyšší zastoupení travin s vysokým obsahem nestrukturálních sacharidů a nižším podílem vlákniny. Proto je i celodenní pobyt na pastvině často nevyhovující, nejčastěji v souvislosti s rozvojem laminitidy.
Závěrem
Na jeden článek je informací hodně a téma je to zajímavé, důležité a často se mě na to ptáte. Knihy o výživě jsou plné odborných tabulek, odborných termínů a jednotek. Článek se zaměřil na úplné základy. Ve druhém díle se zaměříme na nejčastější dotazy ohledně krmení.